Trüf, bazı dünya mutfaklarının etiket yemeklerinde olmazsa olmaz malzemelerden bir tanesidir.
Son yıllara kadar ağırlıklı doğadan toplanan bu mantar çeşidi talebe yetişecek kadar bulunamamakta ve fiyatları yükselmektedir. İyi cins ve kaliteli toplanmış bazı çeşitler döneme göre 1000 - 3000 EURO arasında alıcı bulmaktadır.
İnsanlar bu mantar türünü ticari olarak üretmek için yıllardır uğraş vermektedir. Son 10 yıldaki gelişmeler göstermektedir ki ticari trüf mantarı üretimi mümkündür.
Trüf mantarı, orman ağacı köklerinde yaşayan bir mantar türüdür. Ağaçla simbiyotik ilişki kuran bu mantarın görevi, topraktaki mineral ve vitaminleri bağlı olduğu ağaca tedarik etmek, karşılığında da ağaçtan şeker alarak hayatta kalmaktır. Doğada bu tür mantarlar arasında diğer mantarlarla mücadele anlamında en hassas ve narini trüftür.
Bu tür mantar için en uygun ağaç türü meşe olarak görünmektedir. Genç meşe fidanı, laboratuvar ortamında uygulanan bir dizi işlemle, önce köklerindeki tüm mantarlardan arındırılır, sonrasında köklerinde trüf mantarı sporları yerleştirilir. Bu fidanların araziye dikilmesi sonucu trüf üretimi mümkün olmaktadır.
Trüflü meşe fidanlarını dikmek için en uygun yerler en az son 10 yıl başka bir orman ağacının bulunmadığı, kireç oranı yüksek, mümkünse yamaç, mümkünse rüzgarlı arazilerdir. En ideali eski üzüm bağları, tarlalar ve diğer bazı meyve bahçeleridir. Eski orman arazileri hiç ama hiç uygun değildir. Böyle bir arazideki toprakta mevcut mantarlar, dikilecek meşe fidanlarının köklerindeki narin trüf mantarlarını hızla yok edecek ve o köklere yerleşecektir.
Bakım maliyeti yok gibidir. Meşe fidanı yaşadığı sürece trüf mantarı yaşayabilir.
Eğer her şey doğru yapılırsa 7 yıl sonra ilk hasat alınabilir. Tam verime 10 yıl sonra ulaşılacaktır. 7 seneden önce bahçenin trüf verip vermeyeceğini anlamak çok zordur.
Tam verimde dekarda 2 - 10 kg trüf mantarı hasat edilebilmektedir. Satış fiyatları 800 - 2000 EURO arasında değişmektedir.
Eğer uygun araziye ulaşımınız varsa, fidanları pahalı olmakla birlikte, bakım gerektirmemesi, trüf vermesi durumunda ise, yüksek değerden satılan bir ürün olması sebebiyle trüfü değerlendirebilirsiniz.
En mantıklı olan, hem trüfü beklemek, hem de araziyi eko turizm için geliştirmektir. İleride özel eğitimli köpekler eşliğinde trüf hasatı, turizmi, ticareti konularında gelirler beklenmelidir.
Ayrıca uluslararası anlaşmalarla harekete geçirilen karbon tutumu konusunda sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu orman ağaçlarına sahip olunacağından, ağaçlar belli bir çapa ulaştıktan sonra boylarına göre hesaplanan miktarlarda karbonu doğada tuttuklarına dair sertifikalandırılıp sanayi kuruluşlarına kiralanabilir.
Mikrosera olarak Fransa'nın en önde gelen fidan üreticilerinden bazılarının trüflü meşe fidanı konusunda distribütörlüğünü yapmaktadır. Satışa sunulan tüm fidanlar sertifikalı olup, köklerine trüf yerleşik olduğu bağımsız kuruluş tarafından garanti edilmektedir. Geri dönüşünün çok uzun yıllar sonra olacak bir yatırım için tek yolun sertifikalı fidan kullanmak olduğuna inanmaktayız.
Siz de kültür trüf mantarı üretimi ile ilgili adım atmak istiyorsanız lütfen bizimle irtibata geçiniz.
Yenilikler, haberler ve etkinliklerle ilgili olarak bizden bilgi almak için üye olun.
Saray Mah. Gimat Depolama San. Sit., 106 Cad. No:16 Kahramankazan 06980 Ankara
Telif Hakkı © 2023 Mikrosera Tarım Bilgisayar A.Ş. - Tüm Hakları Saklıdır.